Forum

Witch Club -> Forum -> Povesti libere   << Inapoi | Inainte >>
Despre scris...
      >>  
Moderatori: Mey, Grampa, Sango-chan, Ashley-chan, Himeko, Lidié, mily, Nanami, Michiru, march
Autor Post
Roshanak
Lu oct 01 2007, 02:39
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Aici o sa postez(si voi, as vrea) niste sfaturi despre cum sa scriem povesti, nuvele, romane de fictiune si nu numai, adica in orice domeniu,mai putin tehnic. Eu o sa incep prin cateva idei, asa in mare, si daca aveti intrebari, neclaritati, nu stiti cum sa actionati cu un personaj, ati ramas in pana de idei, de nume, personajul a murit dar vreti sa apara din nou,aveti nevoie de detalii documentare, aici e locul unde sa va plangeti .
Deci, daca sunteti de acord,o sa fac un pol si sa vad cu ce incep prima data.

[ Editat Du feb 08 2009, 11:36 ]




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Sango-chan
Lu oct 01 2007, 05:37
Avatar-Sango-chan
Moderator
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #53
Posturi: 951
Puncte: 1158
Monede: 10450
Miros: Lapte si miere
Hihi ^^
Nice... In marea majoritate a cazurilot ma confrunt cu alegerea subiectului povestioarei... In momentul in care il detin, totul este floare la ureche ^^ Curge... Nume, dialoguri, detalii le gasesc pe moment... Cat despre inceput, continut si sfarsit si ele se aranjeaza dupa tema Cum spuneam... dupa parerea mea aia e partea cea mai grea Insa nici ea nu prezinta cine stie ce dificultate... Am diverse revelatii, ori visez... roi vad un film, un anime, citesc o carte... si din micile detalii, nascocesc o alta poveste ^^ Hmmmm... scriu ce simt Insa in momentul in care tema imi este deja oferita, trec dirct la treaba! ^^
Aici ne putem impartasi micile insuccese din domeniu E o idee draguta, si ne putem ajuta reciproc ^_^
Good job

It's okay to smile for yourself ^_^

~~~

Girls, be ambitious.


Concurs de fotografie - Premiul I
Inapoi sus
Email
iReira
Lu oct 01 2007, 10:15
like... dude...

Dragonul Apei

Membrul nr. #875
Posturi: 1217
Puncte: 1615
Monede: 3810
Miros: Banana
singura mea pooblema de pana acum cand am scris este inceputul.niciodata nu pot sa gasesc un inceput potrivit la nici un fel de poveste pe care o scriu eu.
Poate ma-ti putea ajuta cu asta . Adica cu asta se ocupa acest subiect, nu? Ma gandesc ca ne putem ajuta reciproc ji asa vom invata sa ne descurcam ji singure. Adica daca, de exemplu nu stim ceva legat despre un subiect altcineva care este informat poate sa te ajute, nu?

Girl signGazerock is NOT dead!
(clic aici)
Inapoi sus
Roshanak
Ma oct 02 2007, 10:25
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Pentru Sango_Chan :da, e usor cand ai o tema anume dupa care sa scrii, de exemplu vrei sa scrii o poveste despre prietenie, dar asta e prea generala, asa ca stai sa te gandesti daca sa scrii despre prietenia dintre tine si o colega, un baiat, restul lumii, animale, sau prietenia dintre personajul povestii si celelalte caractere.
cat despre faptul ca te uiti la filme, citesti carti sau asculti muzica, trebuie sa ai mare grija sa nu coincida ideile, sa nu iei idei care s-au mai sppus, ca astfel risti sa folosesti teme "rasuflate".Adica, de exemplu, toata lumea(ma refer la scriitori care au publicat) se inspira din Harry Potter, Stapanul Inelelor si de multe ori, temele si ideile principale ale cartilor se repeta, iar cititorul este pus in dificultatea de a alege. Noi, asta tineri, trebuie sa venim cu ceva nou, proaspat, diferit, dar inteligent.
Ar trebui, intr-adevar, sa ne impartasim si insuccesele din domeniu, ceea ce am vrut sa scriem si ceea ce am scris.Sau nu.
Pentru Will_Cornelia :Cateva idei despre cum sa incepi, poti sa te ghidezi dupa ele.
Atentie foarte mare la prima pagina! primul paragraf este cel mai important, el ar trebui ori sa introduca conflictul, ori sa puncteze( sa sugereze) puternic spre conflictul care urmeaza.
Multe necazuri(asta nu inseamna numai ca toate personajele au saptezecidemii de probleme, ci conflicte multiple, atat fizice cat si mentale, atat intre personaje, cat si in mintea unui singur personaj).Cititorul trebuie sa stie ca eroul/eroina are o problema majora.inceputul nu trebuie sa studieze problema protagonistului(adica nu incepi direct cu " personajul avea probleme cu bautura" de exemplu,aceasta trebuie sa apara in cursul povestiriii si nu explicit, ci prin diferite sugestii).O cale indirecta ar fi mai buna-o generaltate interesanta ar atrage atentia cititorului (bazeaza-te pe "Cum/Unde/Cand/De ce" sau pe un enunt de genul: "In orasul X era zece dimineata.Soarele stralucea cu putere si persoanjul M se indrepta spre scoala..."
Incepe interesant! NU incepe intr-un mod bizar sau rapid( nu introduce din prima pagina persoanje fantastice, intamplari ciudate-decat daca esti isaac Asimov sau scrii o carte din universul Star wars, Dune sau Stapanul inelelor-si nu porni direct cu dilema protagonistului.
Incepe in medias res(in mijlocul actiunii-dar nu in mijlocul unei batalii, paruieli, certe-ci sugereaza-i citiorului ca exista un trecut si un vitor la prezenta actiune). cititorul va fi intrigat si curios.
Ideea este ca trebuie sa mizam foarte mult pe sentimentele cititorului fata de ceea ce se intampla. Trebuie sa ne construim/ creem un asa numit" cititor -tinta" cum am vrea noi sa fie acest cititor, cat de receptiv la ce scriem, varsta, grupul social din care face parte, domeniul in care lucreaza, asteptarile pe care le-ar avea de la ce citeste( ar fi " target reader" .
Tineti minte: PERSONAJ+CONFLICT= POVESTEA POATE FI CITITA!

[ Editat Ma oct 02 2007, 10:27 ]




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
march
Vi oct 05 2007, 10:20
Avatar-march
Moderator
Inima Kandrakarului

Membrul nr. #908
Posturi: 3478
Puncte: 5720
Monede: 6169
Miros: Iarba
eu de multe ori nu stiu cum sa incep..fac destul de multe povesti in world...insa nu stiu cum sa le incep...nu am idei...eh...sa nu mai spun ca nus tiu cum sa fac sa prezint cat mai detaliat posibil...eu de obicei trec repede la subiect fara sa ma gandesc ca trebuie sa si explic la inceput...asta e problema vietii mele in arta litereaturii...

If you let me, here's what I'll do:
I'll take care of you



[poll] Concurs de fantezie - Premiul I i-dressup halloween - Premiul I Magic prescription - Premiul I Semnatura saptamanii #31 - Premiul I Drawing Contest #2 - Premiul I Colorize#14 - Premiul I Bannerul Saptamanii 9# - Premiul I Composition Contest#4 - Premiul I Semnatura saptamanii #36 - Premiul I Colorize #22 - Premiul I Semnatura saptamanii 45 - Premiul I Semnatura saptamanii 45 - Premiul I [poll] Anime photos - Premiul II Magic Land - Premiul II O noua planeta - Premiul II Emoticons - Premiul II Colorize 6 - Premiul II :::...My Magic School...::: - Premiul II Wallpaperul saptamanii #36 - Premiul II Colorize #16 - Premiul II Creaza o semnatura. :] - Premiul II Colorize #23 - Premiul II Semnatura Saptamanii #52 - Premiul II O noua gardiana. - Premiul III Userbar-ul saptamanii #5 - Premiul III Wallpaperul saptamanii #40 - Premiul III Fericirea. ۞ - Premiul III Mimic - Premiul III Things to make you smile - Premiul III
Inapoi sus
Email
Roshanak
Lu oct 08 2007, 02:33
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
sorry ca asteptati mai mult, dar trebuie sa fac o sinteza pentru mai multe probleme pe care le aveti,asa ca cam in jurul datei de 10 octombrie o sa pun mai multe sfaturi, mai ales pentru problema inceputului, pentru ca trebuie studiata in detaliu.DECI< RABDARE!




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Flower
Lu oct 08 2007, 06:19
CrisTina

Dragonul Apei

Membrul nr. #4
Posturi: 900
Puncte: 1516
Monede: 2802
Miros: Parfum scump
hm... ma gandeam ca pe viitor am putea explica semnificatia unor obiecte aparute in unele texte... de exemplu pelinul exprima amaraciune, mahnire... stiu ca o fata de la olimpiada avea o carte din asta mi s-a aprut extrem de interesanta

eu de obicei nu pot sa dezvolt ideile, ideea o am dar nedezvoltata.. si sutn porbabil mii de idei pe care chair nu le pot dezvolta

When I think about it
I know that I was never there
Or even cared...


Avatarul saptamanii # 1 - Premiul I
Ex-staff Witch ClubEx-staff Witch Club
Inapoi sus
Roshanak
Ma oct 09 2007, 08:06
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
aha, adica simbolistica, asha se cheama chestia asta,dar problema e ca multi prefera sa caute pe net, shi atunci thread-ul asta shi-ar pierde sensul existentei.

Buun, cum se incepe:
1.Cunoaste-ti lumea, universul in care se intampla actiunea
Ai putea crede ca asta se aplica in cazul in care scrii o nuvela sau povestire istorica, sau chiar sf, dar nu e deloc asa.De fapt, cel mai bine(dar poti sa faci cum vrei)este sa te inspiri in crearea lumii imaginare, din ceea ce te inconjoara rasul sau cartierul tau, prietenii, familia, profesorii, colegii, etc, doar ca mascate sub infatisari diferite(nimanui nu0i place sa afle ca l-ai facut personaj in carte, si ca toata lumea il recunoaste pe strada).
cauta, spre exemplu, ce este ciudat, diferit in orasul tau: un copac secular, cu scorbura uriasa, un magazin vechi in care nimeni nu intra, o casa"bantuita"(ATENTIE! Nu faceti cercetari in locuri nepermise si neinsotiti/neinsotite! Puteti sa va puneti viata in pericol!). cat este de vechi orasul(asta te-ar putea ajuta in cazul in care vrei sa faci si o istorie a lumii imaginare, trebuie sa dai si detalii, dar nu prea multe, despre trecutul acelei lumi)?
pentru a reusi,incearca sa vezi lumea ce te inconjoara cu ochii unui strain.Ce vezi prima data, ce-ti sare in ochi? Poti chiar sa te prefaci ca esti turist shi vii pentru prima data, sau ca esti un ziarist care face munca de teren.
TIP: Neaparat un caiet, un carnet pe care sa-ti notezi observatiile, ideile (ca un fel de jurnal, in care scrii toate ideile ce-ti vin in minte, tot ceea ce observi in jurul tau, tot ce e diferit, ce-ti place etc).Poate sa fie si un caiet obisnuit in care sa scrii cu un pix sau cu un creion.E bine sa-l ai tot timpul la tine, ca sa scrii inainte sa uiti.
2.Cunoaste-ti caracterele/personajele
Nu cred ca e nevoie sa va dau sfaturi despre numele personajelor, asta tine doar de imaginatie(aveti grija numai ca numele alese de voi sa nu existe in alte limbi ca cuvinte de sens statator, cu anumite semnificatii).
Incearca sa-ti creezi personajul dupa cum vrei sa se comporte,pentru ca nu vrei sa-ti "zica" la un moment dat:"Nu vreau sa fac asta!"(adica sa ajunga in neconcordanta cu felul in care l-ai creat la inceput).
Si nu pune accentul doar pe personajul principal si sa le ignori pe celelalte.Trebuie sa simti ca stii foarte bine doua-trei personaje, care isi schimba locurile in scenele pe care le creezi(incearca sa-ti imaginezi actiunea ca pe o piesa de teatru,cu mai multe scene in care sa existe unul sau doua persoanje principale si mai multe secundare).
3.Cunoaste-ti conflictul
Asta cred ca e evident: conflictul este ceea ce anima povestea, este motorul care porneste totul.Imagineaza-ti povestea ca pe o masina, iar conflictul este motorul.fara el masina nu poate porni.
Nu merge cu generalitati, de genul: "Elena si dragostea".Asta e un conflict, bine,dar cand ajungi, sa zicem, pe la capitolul 5, si cauti prin notite dupa ceva care sa te ajute sa continui conflictul, si gasesti o insemnare de genul:"Elena il iubeste pe Menelau, dar nu e foarte sigura de sentimentele sale, iar cand il intalneste pe Paris, dragostea ei pentru Menelau devine si mai neclara, astfel incat fata isi pierde ratiunea"( e un exemplu,mituri grecesti-ai putea porni de la unul din ele), asta te poate ajuta sa mergi mai departe.Imparte enuntul pe segmente:
"Elena il iubeste pe Menelau":cum stie cititorul asta?cum stie elena?cum stie menelau? stie vreunul de dragostea ei pentu menelau?
:il intalneste pe Paris: cand, unde, cum, de ce, ce se intampla atunci in sufletele celor doi?
deci, puneti-va intrebari in legatura cu conflictul!
4.Alege o tema
Trebuie sa stii daca povestea pe care o scrii este despre bine vs rau, sau despre puterea dragostei/prieteniei,sau despre orice altceva.Vei gasi teme aditionale pe masura ce scrii, care vor da adancime si rezonanta temei principale, si uneori tema principala isi va pierde caracterul de pricipalitate,va deveni mai neimportanta in favoarea celorlalte teme. dar trebuie neaparat sa ai controlul asupra temelor, altfel nu vei stii cand isi schimba rolurile.Si tema, mai mult decat orice altceva,este ceea ce uneste povestea de la inceput pana la sfarsit.
5.Alege o voce narativa
In cazul in care vrei sa vinzi ceea ce scrii, trebuie sa te limitezi ori la persoana 1, ori la a3 a. Persoana 2 a, este populara in romanele de genul:"Alegeti personajul"(care-s destul de rare in Romania) .Chestia e ca majoritatea cititorilor gasesc povestirile la persoana a2a ciudate, si doar daca nu esti un geniu, nu o sa o citeasca nimeni. deci, decide care va fi.Doar o singura voce narativa in povestire,nu doua pentru ca vei deruta complet cititorii.
Daca scrii la persoana 1, naratorul va avea o voce distinctiva foarte usor, cititorul isi va da seama ca cel care povestese ete si participant sau martor la evenimente.chestia urata este ca tu, ca autor, nu poti sti/scrie decat ceea ce stie personajul principal, si neaparat trebuie sa supravietuiasa pana a sfarsitul povestii.
A 3 a persoana e cel mai bine si simplu de folosit:mai multe punte de vedere, stari emotionale diferite, treceri la omniscienta(-stie tot, vede tot, cunoaste pana si gandurile ascunse ale personajelor).Trebuie sa ai grija insa sa nu folosesti diateza pasiva(care e cea mai plictisitoare intr-un roman)sau ca perosnajele sa nu inceapa sa-si depene povestea vietii pe zeci de pagini(ceva de genul "taca taca trei zile si trei nopti"
Incearca pe carnetelul de notite literare sa scrii un capitol din povestire/ roman in toate cele trei voci(preferabil doar 1si 3) si vei vedea cu care te descurci cel mai bine.Foloseste-o de la inceput pana la sfarsit pe aceea.

Cam atat pentru acum , sper sa va ajute, si daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa le spuneti aici.

[ Editat Ma oct 09 2007, 09:23 ]




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Ayaka
Mi oct 10 2007, 10:22
Ia-mi tot,dar nu-mi vinde inima.
Avatar-Ayaka
Dragonul Aerului

Membrul nr. #1050
Posturi: 2700
Puncte: 2155
Monede: 440
Miros: Lapte si miere
Wow ... imi place mult acest thread!
Nice cool! ^_^

Pai ... stii ... de multe ori aleg titlurile gresit ... adik nu ar inteles cu povestea ... daca pun titlul : sperantza pierduta .. in ultima propozitie din poveste .. spun ca sperantza .. a pierit! (sau ma rog .. ceva de genul)

Boon .. deci chestia cu titlul!
Mai este chestia cu ...

Fac o poveste,incep destul de bine la jumatatea povestii incepe actiunea,pe la sfarsit e tot actiunea si cad vine sfarsitul povestii nush ce sfarsit sa-i dau daca toata povestea este actiune!

Boon ... sper sa-mi raspunzi ... Merci mult ^_^

Bannerul saptamanii #1 - Premiul I BD/Manga - Premiul I [poll]cea mai  frumoasa poza - Premiul I Fanii Witch - Premiul I [poll]Deseneaza si castiga - Premiul I Avatarul saptamanii #14 - Premiul I Draw our friend  - Premiul I Deseneaza-te in stilul anime - Premiul I Dreams - Premiul I Wallpaperul saptamanii #2 - Premiul I Semnatura saptamanii #20 - Premiul I Love... - Premiul I Make a blend [editia Xl] - Premiul I α ℓιттℓє тяιρ #1 - Premiul I Creeaza o felicitare( modificari) - Premiul I Star Drawing - Premiul I  > The best ElouaiDoll #17 < - Premiul I [poll] Dress Up - Premiul II Concurs de bannere si avataruri - Premiul II O noua ciocolata - Premiul II [poll]Galeria de arta - Premiul II Avatarul saptamanii #4 - Premiul II Avatarul saptamanii #6 - Premiul II Semnatura saptamanii #6 - Premiul II Coperta  pt. carte - Premiul II Summer adventure - Premiul II Summer adventure - Premiul II Create a witchclub member - Premiul II Create a witchclub member - Premiul II Feelings#1 - Premiul II Concurs de bannere - Premiul II [poll][poll] Concurs de fotografie II - Premiul II Paste 2010 - Premiul II Iconish contest 8# - Premiul II Semnatura saptamanii #38 - Premiul II Fashion Design - Premiul II Himeko-asa cum o vedeti voi... - Premiul III Bannerul saptamanii #2 - Premiul III Sketchy Art Contest  - Premiul III Halloween la librarie - Premiul III
Cel mai bun personaj - Premiul ICel mai bun personaj - Premiul I
Concurs de dovleci - Premiul IConcurs de dovleci - Premiul I
Ornamente de Craciun - Premiul IOrnamente de Craciun - Premiul I
Inapoi sus
Email
Roshanak
Mi oct 10 2007, 10:43
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Aya-Chan: titlul tine doar de imaginatia fiecaruia.Stai linistita, exista scriitori consacrati, mari,care scriu un roman si dupa ce-l termina, zic:"Da' ce titlu sa-i pun eu?" si pana la urma, lasa editorul sa aleaga un titlu care n-are nici in clin nici in maneca cu romanul.Dar tu, daca scrii fara scopul de a publica, ci doar pentru delectarea ta si a altor persoane, nu enevoie sa lasi pe altcineva sa aleaga titlul.Poti sa alegi mai multe variante de titlu:
1.Numele personajului principal(ex. Lissa)
2.Numele unui obiect cu semnificatie pentru poveste(ex. Masa de argint)
3.Numele locului in care se intampla actiunea(ex. Washington)
4.Un simbol care poate fi regasit sau doar sugerat de poveste prin semnificatia sa (ex. Rubinul, daca povestea este despre dragoste).
5.Un cuvant inventat de tine (daca actiunea este situata intr-un univers fantastic, imaginar) (ex. Niphidias-va rog nu-l folositi, e deja uzitat de mine).
In concluzie orice vrei.Poti chiar sa rogi alte persoane sa aleaga titlul(adica sa citeasca ce ai scris, apoi sa propuna un titlu cu referire la ceea ce-ia impresionat).
Intotdeauna titlul se alege dupa terminarea povestii/romanului.
Ok, in legatura cu a doua problema: pot doar sa-ti zic sa mai intercalezi actiunea cu descriere si dialog.Pune la inceput un fragment descriptiv(descrie un peisaj, un personaj, o locatie etc.) sau la mijloc, sau la sfarsit, sau chiar desparte secventele de actiune prin descrieri si dialog. Toate astea(descrierea, dialogul si actiunea) trebuie sa se impleteasca egal in naratiune(dar nu neaparat, poatefi mai multa actiune, mai putina descriere si si mai putin dialog).Dar intotdeauna sa apara! altfel devine boring sa citesti o poveste in care autorul tot bate campii despre transcendenta aripilor de inger .Adica intelegi(chestii fara sens pe care nu le pricepe nimeni si nu le citeste nimeni).
Neparat scrie pe ciorna(caietelul de care am pomenit intr-un post anterior, altfel o sa ai probleme in a te descurca cu mersul evenimentelor in povestire/roman.
Ok, cam atat, sper sa fie de ajutor.





Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Ayaka
Mi oct 10 2007, 11:00
Ia-mi tot,dar nu-mi vinde inima.
Avatar-Ayaka
Dragonul Aerului

Membrul nr. #1050
Posturi: 2700
Puncte: 2155
Monede: 440
Miros: Lapte si miere
Dap ms mult ... o sa fac o poveste si o sa ti-o arat ... sa vezi daca e bine!

Bannerul saptamanii #1 - Premiul I BD/Manga - Premiul I [poll]cea mai  frumoasa poza - Premiul I Fanii Witch - Premiul I [poll]Deseneaza si castiga - Premiul I Avatarul saptamanii #14 - Premiul I Draw our friend  - Premiul I Deseneaza-te in stilul anime - Premiul I Dreams - Premiul I Wallpaperul saptamanii #2 - Premiul I Semnatura saptamanii #20 - Premiul I Love... - Premiul I Make a blend [editia Xl] - Premiul I α ℓιттℓє тяιρ #1 - Premiul I Creeaza o felicitare( modificari) - Premiul I Star Drawing - Premiul I  > The best ElouaiDoll #17 < - Premiul I [poll] Dress Up - Premiul II Concurs de bannere si avataruri - Premiul II O noua ciocolata - Premiul II [poll]Galeria de arta - Premiul II Avatarul saptamanii #4 - Premiul II Avatarul saptamanii #6 - Premiul II Semnatura saptamanii #6 - Premiul II Coperta  pt. carte - Premiul II Summer adventure - Premiul II Summer adventure - Premiul II Create a witchclub member - Premiul II Create a witchclub member - Premiul II Feelings#1 - Premiul II Concurs de bannere - Premiul II [poll][poll] Concurs de fotografie II - Premiul II Paste 2010 - Premiul II Iconish contest 8# - Premiul II Semnatura saptamanii #38 - Premiul II Fashion Design - Premiul II Himeko-asa cum o vedeti voi... - Premiul III Bannerul saptamanii #2 - Premiul III Sketchy Art Contest  - Premiul III Halloween la librarie - Premiul III
Cel mai bun personaj - Premiul ICel mai bun personaj - Premiul I
Concurs de dovleci - Premiul IConcurs de dovleci - Premiul I
Ornamente de Craciun - Premiul IOrnamente de Craciun - Premiul I
Inapoi sus
Email
Roshanak
Jo oct 11 2007, 01:30
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Ok, foarte bine.Posteaz-o aici(in thread-ul asta) si o sa vad ce-i in neregula cu ea(daca e cazul).




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Ayaka
Jo oct 18 2007, 09:42
Ia-mi tot,dar nu-mi vinde inima.
Avatar-Ayaka
Dragonul Aerului

Membrul nr. #1050
Posturi: 2700
Puncte: 2155
Monede: 440
Miros: Lapte si miere
Gata ... uite am scris o poveste ... mai degraba o compunere ... dar vreau sa imi spui daca e bine!

Intr-un borcan de ciocolata


M-am trezit intinsa pe jos.Nu stiu ce cautam acolo.cred ca am visat ceva urat si am cazut din pat.Posibil,dar nu-mi amintesc nimic.Era miezul noptii.Am iesit afara,auzind niste bubuituri.Cand am ajuns pe iarba deasa,am vazut pe gardul inalt,un licurici.Era auriu si imprastia mult sclipici.Cand m-am apropiat de el,a disparut.Am intors privirea,si pe fereastra de la bucatarie,am zarit o lumina care se tot plimba.Mama si tata dormeau,deci nu avea cum sa fie ei.Atunci cine?
M-am grabit sa ajung acolo,dar,cand am pus mana pe clanta usii ...
-Ce cauti la ora asta aici,si nu dormi?
Era vocea mamei.
-Pai ... in bucatarie ... in bucatarie este o lumina si ...
-... Si cred ca ai visat .. asa ca ar fi mai bine sa mergi la culcare!
-Dar ...
-Dar nimic!
Nu am comentat nimic si am mers in camera mea "culcandu-ma"!M-am asigurat ca mam a adormit,si am fugit repede la bucatarie sa vad ce se intamplase.Cand am deschis usa,privirea mi-a fost aruncata spre borcanul cu ciocolata pe care il primisem acum doau zile de la bunica.Eu nu am mancat nici o inghititura.Mama si tata nici atat.Miky ... nici prin gand sa nu-ti treaca! ... Borcanul fusese desfacut si mancat pe jumatate.Si eu care vroiam sa o pastrez pana de sfantul Gavriil si Mihail ... Dar intrebarea este aceiasi: "cine a mancat ciocolata?"
Pamantul a inceput sa se cutremure si licuriciul a trecut prim fata mea si invartea o bagheta mica cat o scobitore.Am simtit ca ma fac mica.Si chiar eram mica ... eram atat de mica,cat licuriciul ... El a venit la mine si s-a prezentat.
-Buna eu ma numesc Pici-Sclipici!
Avea o voce foarte subtire si de abia se intelegea ce vorbea!Dar am raspuns:
-B-b-buna!Eu sunt Ana ... imi explici si mie te rog de ce sunt atat de mica?
-Pentru ca eu te-am facut asa.
M-am mirat eu,dar sincer,l-am crezut!
-Dar de ce?de ce trebuie sa fiu mica?
-Pentru a afla cine a mancat ciocolata din borcan!
-Tu stii,nu-i asa?Atunci de ce nu-mi spui?Nu ar fi mai simplu asa?
-Sigur ca ar fi mai simplu!Dar de ce ti-as spune?
-Pai ... nu este tot aia?
-Nu!Si nu mai lungii discutia,ca poate ne aud parintii tai si nu mai poti afla cine a mancat ciocolata!Acum,treci si cauta,copil rasfatat!
"iudat licurici!Este chiar enervant!De ce m-a facut mica cand puteam sa aflu si mare cine mi-a mancat ciocolata?!"mi-am spus in gand dar am inceput sa caut si el a stat si m-a privit,pe ghiveciul mamei.
Eram jos,pe podea.Dar borcanul,era pe masa.Cum puteam sa ajung acolo?Dupa ce ca eram suparata din cauza ciocolatii si m-a jignit si licuriciul,nu am vrut sa apelez la ajutorul lui!Cu toate ca ar fi fost mult mai usor sa zboare pana la masa,luandu-ma si pe mine.Dar am gasit o solutie!
Sub bufet,erau toate lucrarile mele de nota 4.Le-am luat si am inceput sa le fac uburi bagandu-le unul intr-altul.S-a facut un tub mare,mare,mare pe care l-am sprijinit de masa si am inceput sa ma catar pe el ... cata bataie de cap pentru a afla cine mi-a mancat ciocolata ...
Cand am ajuns pe masa,mi-am dat seama ca borcanul cu ciocolata,era mult mai mare ca mine.Era aluncecos si nu ma putem tine de el ... "cum chiar ca am incurcat-o ... " mi-am spus eu ... "cum ma duc in borcan?".
Dar pentru ce trebuia sa ma duc in borcan?Pentru a suspecta vreo urma lasata de cel ca a mancat cioclata!Pe coltul mesei,era un borcanel cu pastile.L-am luat,l-am dus langa borcanul cu ciocolata si am inceput sa iau pastilele si sa le pun una peste alta,inasa fel,incat sa se formeze o scara din pastile.Pana la urma,am ajuns pe marginea borcanului.In gandul meu,erau numai ingrijorari: "Daca sar acolo si ma duc prin ciocolata si nu mai pot iesii?".Dar am mers cu Dumnezeu inainte si m-am aruncat.Norocul meu a fost ca,capacul borcanului fusese dat la oparte si ciocolata s-a intarit.
Am inceput sa ma uit in borcanul lat si sa sar pe ciocolata cea tare.Cand am sarit ultima data,din ciocolata a iesit sclipici!Mi-am dat seama ca cel ce a mancat ciocolata a fost Pici-Sclipici!Am intors privirea catre ghiveciul pe care statea licuriciul,dar el nu era acolo.Era afara si imi facea in ciuda.
-Sac-sac!Am mancat ciocolata mai primul ca tine ... Sac-sac!
-Licurici rau ... sa vezi ce-ti fac cand te prind ...
Dintr-o data,licuriciul a disparut,eu am devenit la forma initiala,adica la fel de mare.S-a facut dimineata.Eu am cazut in genunchi si nu-mi venea sa cred ce se intamplase ... dar totusi ...

"Uite asa am fost eu intr-un borcan cu ciocolata!"


Bannerul saptamanii #1 - Premiul I BD/Manga - Premiul I [poll]cea mai  frumoasa poza - Premiul I Fanii Witch - Premiul I [poll]Deseneaza si castiga - Premiul I Avatarul saptamanii #14 - Premiul I Draw our friend  - Premiul I Deseneaza-te in stilul anime - Premiul I Dreams - Premiul I Wallpaperul saptamanii #2 - Premiul I Semnatura saptamanii #20 - Premiul I Love... - Premiul I Make a blend [editia Xl] - Premiul I α ℓιттℓє тяιρ #1 - Premiul I Creeaza o felicitare( modificari) - Premiul I Star Drawing - Premiul I  > The best ElouaiDoll #17 < - Premiul I [poll] Dress Up - Premiul II Concurs de bannere si avataruri - Premiul II O noua ciocolata - Premiul II [poll]Galeria de arta - Premiul II Avatarul saptamanii #4 - Premiul II Avatarul saptamanii #6 - Premiul II Semnatura saptamanii #6 - Premiul II Coperta  pt. carte - Premiul II Summer adventure - Premiul II Summer adventure - Premiul II Create a witchclub member - Premiul II Create a witchclub member - Premiul II Feelings#1 - Premiul II Concurs de bannere - Premiul II [poll][poll] Concurs de fotografie II - Premiul II Paste 2010 - Premiul II Iconish contest 8# - Premiul II Semnatura saptamanii #38 - Premiul II Fashion Design - Premiul II Himeko-asa cum o vedeti voi... - Premiul III Bannerul saptamanii #2 - Premiul III Sketchy Art Contest  - Premiul III Halloween la librarie - Premiul III
Cel mai bun personaj - Premiul ICel mai bun personaj - Premiul I
Concurs de dovleci - Premiul IConcurs de dovleci - Premiul I
Ornamente de Craciun - Premiul IOrnamente de Craciun - Premiul I
Inapoi sus
Email
Roshanak
Vi oct 19 2007, 02:07
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Foarte frumos,n-am ce critici sa-ti fac, doar o mica atentionare:fii atenta cum tastezi, pentru ca prin greselile astea minore se pierde mesajul.Sper ca ai inteles ideea.




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
mira
Sb nov 10 2007, 09:21
Discipol avansat

Membrul nr. #916
Posturi: 150
Puncte: 229
Monede: 2290
inca o chestie daca nu te superi vreau sa iti spun sa pui un sfrsit mai lung sau ceva care sa se prcurga mai incet cum a spus Roshanak ar fi bine sa faci si o descriere ex. ce ai simtit can te-ai facut mare la loc sau sa pui un aer de mister ex dar daca a fost un vis atunci de ce borcanul de ceocolata era mancat pe jumatate ceva de genu asta a si sper ca nu te superi ca am dat un sfat pe thenderul tau Roshanak

Mami, tati...va multumesc ca exist!!!


[poll] Asculta si creeaza faza-2-a - Premiul II
Inapoi sus
Roshanak
Du nov 18 2007, 06:33
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
nu ma supar chiar deloc,mira,e foarte bine ca ai intervenit,asha ar trebui sa faca shi ceilalti membri care posteaza aiciuneori criticile ajuta mai mult decat laudele.




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Haruhi
Jo nov 22 2007, 10:53

Arhivrajitor

Membrul nr. #972
Posturi: 345
Puncte: 610
Monede: 785
Miros: Cozonac
So...iata ca dau si eu pe aici si m-am gandit sa postez si eu cateva sfaturi,sugestii si pareri,pentru tinerele talente care intra aici si vor sa-si perfectioneze modul de a scrie .
Inainte sa incep,vroiam sa spun ca sunt de acord cu ideea lui roshanak .Mi se pare destul de buna ideea,deci o sa incep si eu sa spun cate ceva despre mine:
Numele si varsta nu prea cred ca sunt atat de importante .O sa spun doar ca am ceva experienta in domeniul literaturii,din clasele primare a fost materia mea preferata,am participat la concursuri si olimpiade si astfel am castigat experienta.Am avut multi indrumatori care mi-au ghidat pasii si care m-au ajutat sa scriu mai frumos.Genul meu de a comenta o poveste este ceva mai ironic,insa aici nu voi folosi acest gen de a comenta,din contra o sa fac totul pentru a-i ajuta cat mai mult pe cei care vin aici,si sper ca sfaturile noastre sa va fie de folos.

Acum ca am terminat cu asta,sa revin la ce vroiam sa spun inca de la inceput.Cum ziceam,o sa pun aici cateva sfaturi despre scrierea/imbunatatirea unui fan fic,pe care le-am primit si eu si care pe mine m-au ajutat foarte mult.
Sa o luam cu inceputul rimul lucru pe care l-am invatat si cu care sunt de acord in totalitate a fost acela ca "scrisul nu e joaca" .Sa scri inseamna sa dai frau liber imaginatiei,sa te lasi purtat pe aripile fanteziei spre propria ta lume,in care singurii prieteni sunt hartia si stiloul.Scrisul te ajuta sa te descarci,este o forma minunata de exprimare,prin scris poti spune atatea lucruri si exprima o multime de sentimente:tristete,singuratate,nostalgie,dar si fericire,bucurie etc.Ceea ce vreau sa le spun celor ce se apuca de un fic este ca nu trebuie sa priveasca acest lucru ca pe o simpla joaca,sa vada in acest fic un fel de responsabilitate,sa-l faca cat mai frumos posibil,sa se dedice trup si suflet.Nu sa-l scrie in bataie de joc,sa insire cateva propozitii la nimereala si din plictiseala si sa zica "Gata!Am terminat!Acum sa-l postez sa primesc laude!".Asta e cea mai mare greseala!Atunci cand va apucati sa scrieti trebuie sa tineti cont si de timpul vostru de a continua fic-ul,sa fiti cat de cat siguri ca puteti pune continuarea in interval de cateva zile[asta in cazul in care inspiratia nu a secat de tot...],atunci cand scrieti nu trebuie sa va grabiti,fiindca inspiratia vine incetul cu incetul,in timp ce fiecare litera apare pe hartie si ideile o sa va vina mai usor,nicidecum nu trebuie sa puneti acolo 2-3 propozitii gen "Intr-o zi frumoasa de vara,Maria s-a dus la o prietena si acolo au descoperit..." etc.Ideea este ca atunci cand scrieti sa o faceti cand aveti inspiratie,timp si cand sunteti dispusi si motivati sa vreti sa iasa ceva frumos,nu atunci cand plictiseala domneste si tot ce vreti este sa mazgaliti cateva propozitii.
In al doilea rand vroiam sa atrag atentia asupra titlului povestii si al capitolelor.Atunci cand scrieti o poveste va trebuie un titlu sugestiv,care sa atraga lumea si care sa-i ofere cititorului din prima o idee cat de cat despre ce va contine povestea.Am vazut in mai multe locuri,"titluri" gen "Povestea mea" sau "Just my story-CLICK AICI VA ROG!!!" =>una din cele mai mari greseli!Cu asemenea titluri cu siguranta cititorii nu vor fi prea impresionati,mai ales cu "CITITI VA ROG" in titlu!Cand va apucati de un fan fic si nu aveti idee de titlu,puteti mai intai sa scrieti cateva capitole si de acolo sa porneasca si titlul sau macar va puteti gandi cateva minute la un titlu adecvat,care sa se potriveasca[nu cred ca e prea greu asta ].Cat despre titlurile date capitolelor,se aplica aceleasi reguli ca mai sus.Trebuie un titlu clar,care sa ofere o idee cititorului si sa il faca sa citeasca si restul,dar daca nu impartiti povestea pe capitole nimeni nu va obliga sa alegeti un titlu pt fiecare
Alte subiecte care cam lasa de dorit la unii dintre incepatori[cel putin din cate am vazut eu] ar fi:
1.Marimea capitolului-la multe fan ficuri am vazut capitol de doar o jumatate de pagina Word,chiar mai putin,unele chiar de cateva randuri,aceste lucruri au resit sa ma lase cu o expresie gen: .Si ceea ce era si mai rau,era ca unele dintre acele capitole minuscule erau chiar bune,pacat doar de marimea lor si de greselile de tastare[despre care o sa spun imediat].Un capitol ar trebui sa aiba minim o pagina Word,puteti chiar sa depasiti o pagina,chiar doua,pe nimeni nu va deranja un capitol lung si bine scris,asa cum o sa deranjeze un capitol de cateva randuri.Desigur daca capitolul e lung,asta inseamna ca trebuie sa fie si frumos
2.Greselile de tastare-nelipsite si la unele ficuri din propozitie in propozitiei![bine...e genul meu sa exagerez ] .Inca un sfat ar fi acela ca inainte sa va postati fic-u sa-l scrieti mai intai in Word si sa-l corectati acolo,apoi cand il puneti pe forum sa vi-l mai corectati si de 10 ori daca e nevoie pana va asigurati ca nu are nici o greseala esigur,daca l-ati corectat si v-a scapat o greseala sau doua,nu o sa va taie nimeni capul,insa unii nu se obosesc sa faca nici macar asta ci il posteaza asa pur si simplu
3.Dialogul-eu una,cand m-am apucat prima data sa scriu o povestioara,am format-o numai si numai din dialog.Multi au tendinta aceasta la inceput,unora probabil ca le este mai usor sau la altii le este pur si simplu lene sa pune si descriere,cert e ca tonele de dialog nu vor ajuta prea mult!Adica sa vezi un text format numai din asa ceva e destul de banal,ca sa nu mai spun plictisitor.E bine sa aveti dialog,insa cu masura,nu sa umpleti tot capitolul numai cu asa ceva;dialogul trebuie de asemenea sa aiba si el o logica,replicile sa fie puse la locul lor,zise la momentul potrivit etc.Si ce e mai important:sa incercati sa imbinati dialogul cu descrierea si naratiunea.
4.Lipsa descrierii:cum ziceam mai sus,multi au tendinta de a inlocui descrierea cu dialogul,care dupa parerea mea:asta e cea mai mare greseala!Eu practic sunt obsedata de descriere intr-un fic si sunt momente in care nu-mi pot da seama cum de unii prefera dialogul .Ideea era ca acest lucru se indreapta cu timpul,cand scriitorul mai capata experienta,primeste critici sincere si invata cum sa descrie intr-un mod cat mai frumos locurile,sentimentele etc.Insa si aici e valabil ce am spus mai sus:incercati sa imbinati dialogul cu descrierea si naratiunea.
5.Actiunea:multi o grabesc!Unii spun ori "Peste 5 ore" [chiar daca puteau sa descrie ce se mai intampla in aceste ore-->era doar un exemplu] sau "In prima zi nu stiu ce facea,apoi peste o saptamana l-a intalnit pe X" etc. [sper ca a-ti inteles ce am vrut sa spun ].Si grabirea actiunii este una din cauzele pt care capitolele sunt scurte,daca totul s-ar petrece mai calm,cu descriere si totul si capitolele ar avea o marime acceptabila,iar fic-ul ar iesii pe placul cititorilor.In concluzie:nu mai grabiti actiunea ci incercati s-o descrieti cat de bine puteti!
6.Limbaj de messenger:in mai multe fic-uri am intalnit "pt,vb,sh,tz" etc. =>limbaj de mess!Niciodata nu am fost de acord cu chestia asta si nici nu o sa fiu.In nici o poveste nu e bine sa folosim limbaj de messenger,sau prescurtati etc. pentru ca nu da bine.Cuvintele trebuie scrise asa cum sunt,la urma urmei eu nu am mai intalnit in nici o carte prescurtari.
7.Numele personajelor inaintea replicilor:stiu ca nu toti incepatorii pun numele personajelor inaintea replicilor,dar am mai intalnit si cazuri din acestea si m-am gandit ca e bine sa mentionez si despre asta.Deci acesta este alt lucru pe care-l urasc:sa vad numele personajelor scrise inaintea replicilor!Rezultat clar al unui dialog in exces!E de o mie de ori mai bine sa spui:
"-Te rog,iarta-ma!spuse Kathy cu lacrimile inundandu-i minunatii ochi caprui"

decat:
"Kathy(plangand):Te rog,iarta-ma!"
Acum a-ti inteles ce am vrut sa zic?
Este important pentru scritori sa isi dea cat mai mult silinta,sa se dedice trup si suflet ficului pe care il scriu si sa incerce pe cat posibil sa-i ofere cititorului o imagine clara,sa-l faca sa simta ca si cum el ar face parte din poveste,ca si cum textul ii deschide inima.
Cam asta am avut de spus pentru azi o sa mai revin si maine si sper ca v-a ajutat...

[poll][poll] Belnd-ul saptamanii #3 - Premiul I Semnatura saptamanii #9 - Premiul I WIILL'S FUTURE - Premiul I Avatarul saptamanii #17 - Premiul I Wallpaperul saptamanii #2 - Premiul I Wallpaperul saptamanii #28 - Premiul I Blend-ul saptamanii #2 - Premiul II Will-Gimnasta - Premiul II Semnatura saptamanii #8 - Premiul III draw continues XD  - Premiul III [poll][poll] :* Hay Lin la bal!!! :* - Premiul III
Inapoi sus
Roshanak
Sb nov 24 2007, 04:24
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Mersi pentru post,crazzy girl,e foarte bine ca ai postat aici parerile tale despre scris,si mai ales experienta ta.e super cand cineva cu experienta in scris ii ajuta pe cei fara experienta,ca si scrisul se invata,cum ai zis tu :"nu e o joaca




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
mily
Sb nov 24 2007, 05:16

Moderator
Admin concursuri
Xin Jing

Membrul nr. #530
Posturi: 2630
Puncte: 3111
Monede: 20982
Miros: Opium
Crazzy_Girl a zis ...

Deci acesta este alt lucru pe care-l urasc:sa vad numele personajelor scrise inaintea replicilor!


Aici te contrazic. Desi in doom si pe unde mai gasim regulile de scriere ale minunatei si infloritoarei noastre limbi, scrie ca in minunata si infloritoarea nostra limba se pune minunata (si infloritoarea ar fi exagerat) liniuta, poporul roman s-a cam inspirat de la englezi, care, din pacate pentru o tara asa de mica si de plina de talente la scris ca Romania ( ), au avut un impact mult mai mare asupra populatiei naostre si a globului, in general.
Este normal ca la o olimpiada sa nu te apuci sa scrii numele personajului si doua puncte, dar ce facei pe net (unde nu vine profa de romana sa-ti puna nota) si ai 10 personaje, care comunica intre ele? Nu o sa te apuci sa scrii piese de teatru ca de genul: "maria (rade si flutura din maini): Haha! (ton sarcastic, aici intervine Liviu, care scapa ceasul din mana) Ce amuzant! (izbucneste intr-un ras adevarat)"... Ai prins ideea. Si totusi, daca pe langa Maria si Liviu ii mai ai si pe a, b, c, d, e, etc in poveste si toti vor sa zica ceva, ce faci?
Pai, folosesti asta, chiar daca este inestetic and so on. Si, daca nu vii de pe mahala (scuzati cuvantul) si stii sa legi doua vorbe mai culte in limba romana, cred ca poti fi destul de priceput pe internet incat sa imbini astfel de dialoguri si sa nu sune ca la teatru.

Ideea e ca si englezii astia, s-or fi gandit la ceva cand s-au apucat sa scrie asa, si nici ei nu-s nu stiu cum, au invatat sa foloseasca si ghilimele cand au nevoie. Dar, asta nu inseamna ca nu puteam imprumuta un pic din spiritul lor practic si pentru compunerile noastre, romanesti.

Semnatura saptamanii #1 - Premiul I Your Sim character #2 - Premiul I Bannerul saptamanii #2 - Premiul I Colorization - Premiul I Blend-ul saptamanii #2 - Premiul I Avatarul saptamanii #6 - Premiul I Deseneaz`o pe Ai Enma ! - Premiul I Creativity - Premiul I [poll]Anime Girl - Premiul I Ehm..coperta? - Premiul I Concurs de Eseuri: Personajul Favorit - Premiul I  miss sims - Premiul I [poll][poll] Versuri pentru o imagine. - Premiul I Sketchy art Contest II - Premiul I Semnatura saptamanii #38 - Premiul I Ironieeeee. - Premiul I [poll] La inaltime-finala - Premiul II Your Sim character - Premiul II Zambeste si Mory(Compuneri de groaza) - Premiul II Craciunitele W.I.T.C.H. - Premiul II Cd cover - Premiul II [poll] Asculta si creeaza faza-2-a - Premiul III Avatarul saptamanii #1 - Premiul III Avatarul saptamanii #5 - Premiul III
Witch la intalnire - Premiul IWitch la intalnire - Premiul I
Steluta lui Himeko^_^Steluta lui Himeko^_^
Inapoi sus
Roshanak
Du nov 25 2007, 08:49
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
ai dreptate mily. dar se poate sa si combinati dialogul normal cu replicile ca la teatru.Daca cititi Enigma Oitiliei,de Calinescu(oricum va trebuie la scoala),o s vedeti ca el foloseste si replicile de tatru,cu didascalii,cand vorbesc mai multe personaje,si nu fac altceva decta s vb




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
éffιe
Du nov 25 2007, 09:07
The mother.
Avatar-éffιe
Dragonul Pamantului

Membrul nr. #796
Posturi: 2497
Puncte: 1751
Monede: 5145
Miros: Caramel
ca orice om ma confrunt si eu cu anumite probleme ... dar cea mai des intalnita la mine este dialogul ... mi se pare ca mereu dialogul meu este lipsit de viata ... sau asa ceva ... in rest eu zic ca e bine ... dar nu intotdeauna ....


(clic aici) pentru a ne sustine.

"spune-i sangelui ce trebuie sa simta, lasa-ti ochii in voie sa minta .. arata-i mainii ce mana sa prinda, danseza pana cand cerul incepe sa se aprinda !"



Fratele/sora ideal/a - Premiul I Wallpaperul saptamanii #3 - Premiul I Hand Mades II - Premiul I My dreams and hopes in a balloon~Contest - Premiul Semnatura saptamanii #28 - Premiul I When Friendship meets Love~Contest - Premiul I Designer Vestimentar - Premiul I Poetry Contest - Premiul I Slow Motion~Contest - Premiul I POTM #5 - Premiul I POTM #6 - Premiul I Vintage Style .Photography Competition.  - Premiul POTM #8 - Premiul I Concurs de fotografiat : Editie de Iarna - Premiul Stiu sa imi exprim sentimentele prin fotografie.  Concurs de bannere si avataruri - Premiul II Anime - Premiul II Wallpaperul saptamanii #17 ^^ - Premiul II Macro Photography - Premiul II [poll][poll] Flori de primavara - Premiul III Listen And Draw - Premiul III [poll][poll] Concurs de fotografie II - Premiul II Semnatura saptamanii #21 - Premiul III I love Witch Club ! - Premiul III ..:Miss Witch:..Luna Iunie - Premiul III Cover Power - Premiul III
Inapoi sus
Email
Roshanak
Mi nov 28 2007, 07:39
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
adica ce vrei sa spui lipsit de viata?pai cred ca la nimeni prin nici o carte nu ai vazut dialogul sa sara din pagina si sa se miste...
Lasand gluma la o parte,ai putea sa incerci un truc: pe niste foi,sau o foaie,sa scrii numai replicile personajelor,ca la teatru,cu numele doua puncte,ce face in timp ce vorbeste scris in paranteza si replica personajului.Dar imparte foaia in doua,si scrie dialogul pe jumatate de pagina.Pe celalta jumatate,inceraca sa-ti imaginezi scena dialogului si noteaza cat poti de detaliat ce se intampla.Incerarca sa te imaginezi chiar acolo,in mijlocul actiunii,ca si cum ai vedea chiar din acel loc ce se intampla.




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
éffιe
Mi nov 28 2007, 11:52
The mother.
Avatar-éffιe
Dragonul Pamantului

Membrul nr. #796
Posturi: 2497
Puncte: 1751
Monede: 5145
Miros: Caramel
ai fost tare ... he he ... prin lipsit de viata ma refreream la faptul ca .. uhm un exemplu ... e din cartea de engleza ...
-unde e brutarul ??
- e acolo haideti
-bine sa mergem
-ok asteptati aici [traducere engleza-romana]

adik nu vi se pare cam stupid ?? oricum nu eu am scris asa ceva dar seamana ... si iti multumesc pt sfat roshank ... voi vedea daca da rezultate...


(clic aici) pentru a ne sustine.

"spune-i sangelui ce trebuie sa simta, lasa-ti ochii in voie sa minta .. arata-i mainii ce mana sa prinda, danseza pana cand cerul incepe sa se aprinda !"



Fratele/sora ideal/a - Premiul I Wallpaperul saptamanii #3 - Premiul I Hand Mades II - Premiul I My dreams and hopes in a balloon~Contest - Premiul Semnatura saptamanii #28 - Premiul I When Friendship meets Love~Contest - Premiul I Designer Vestimentar - Premiul I Poetry Contest - Premiul I Slow Motion~Contest - Premiul I POTM #5 - Premiul I POTM #6 - Premiul I Vintage Style .Photography Competition.  - Premiul POTM #8 - Premiul I Concurs de fotografiat : Editie de Iarna - Premiul Stiu sa imi exprim sentimentele prin fotografie.  Concurs de bannere si avataruri - Premiul II Anime - Premiul II Wallpaperul saptamanii #17 ^^ - Premiul II Macro Photography - Premiul II [poll][poll] Flori de primavara - Premiul III Listen And Draw - Premiul III [poll][poll] Concurs de fotografie II - Premiul II Semnatura saptamanii #21 - Premiul III I love Witch Club ! - Premiul III ..:Miss Witch:..Luna Iunie - Premiul III Cover Power - Premiul III
Inapoi sus
Email
Roshanak
Jo nov 29 2007, 07:18
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
Cam stupid dialogul ala din cartea de engleza,sa nu il iei ca model cand vrei sa scrii,si asta nu e numai pentru tine.Pe lnga ce spune personajul,ar trebui sa mi fie si niste indicii privind starea de spirit a acestuia,ce face in acel moment(ex.-Unde ai fost,intreba tatal,batand darabana in masa.),chiar si ce gandeste(ex.-Ce ai facut cu cartea?intreba Ana,gandindu-se ca oricum nu avea s primeasca nici un raspuns).
Si sunt mai multe,dar totul depinde de ce spune personajul.





Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
me_teranee
Mi dec 05 2007, 11:40

Discipol al vrajitoarelor

Membrul nr. #999
Posturi: 106
Puncte: 177
Monede: 1670
Miros: Portocale
Mie imi este greu sa aleg numele personajelor...De exemplu,pentru personajul principal as vrea un nume deosebit...Si nu-mi iese...Si totusi..n-as vrea sa un nume romanesti de genu"Ionica" sau "Mitica"...sa fie nijte nume care nu prea se folosesc zi de zi....(ma intelegi,nu?)
Asta e un lucru la care ma incurc.M-ai putea ajuta?

Castanii erau umezi dupa ploaie, bulevardele reci, si deasupra mea, toamna. Deschideam fereastra si ma intrebam :E toamna afara, sau e toamna in inima mea?
Inapoi sus
mily
Mi dec 05 2007, 05:34

Moderator
Admin concursuri
Xin Jing

Membrul nr. #530
Posturi: 2630
Puncte: 3111
Monede: 20982
Miros: Opium
Pai, cu riscul de a parea ingamfata, personajul principal din povestea mea are numele... meu. Well, this is because of emo-kid, care a creeat povestea si a dat unuia din personaje numele meu. Iar eu l-am ales si... am ajuns sa o scriu mai mult eu. Deci, nu se pune, oarecum. Desi, imi place la nebunie numele meu Nu e un nume prea obisnuit. Ceea ce il face unic.

Cat despre numele pe care le poti alege. Incearca sa gasesti, totusi, nume romanesti. E stupid sa scrii o poveste in romana cu nume englezesti. Mie, de exemplu, imi plac foarte mult: Cornelia, Ana, Andreea, Maria ( e banal, dar imi place), Laurentiu, Claudiu, Paul (pe care il poti citi "Pol" ca sa-l faci englezesc ) and so on... Ai de unde alege. Nu e limba saraca de nume. cauta bine. Poate numele unei persone cunoscute te inspira sau mai stiu eu...

Semnatura saptamanii #1 - Premiul I Your Sim character #2 - Premiul I Bannerul saptamanii #2 - Premiul I Colorization - Premiul I Blend-ul saptamanii #2 - Premiul I Avatarul saptamanii #6 - Premiul I Deseneaz`o pe Ai Enma ! - Premiul I Creativity - Premiul I [poll]Anime Girl - Premiul I Ehm..coperta? - Premiul I Concurs de Eseuri: Personajul Favorit - Premiul I  miss sims - Premiul I [poll][poll] Versuri pentru o imagine. - Premiul I Sketchy art Contest II - Premiul I Semnatura saptamanii #38 - Premiul I Ironieeeee. - Premiul I [poll] La inaltime-finala - Premiul II Your Sim character - Premiul II Zambeste si Mory(Compuneri de groaza) - Premiul II Craciunitele W.I.T.C.H. - Premiul II Cd cover - Premiul II [poll] Asculta si creeaza faza-2-a - Premiul III Avatarul saptamanii #1 - Premiul III Avatarul saptamanii #5 - Premiul III
Witch la intalnire - Premiul IWitch la intalnire - Premiul I
Steluta lui Himeko^_^Steluta lui Himeko^_^
Inapoi sus
me_teranee
Mi dec 05 2007, 10:33

Discipol al vrajitoarelor

Membrul nr. #999
Posturi: 106
Puncte: 177
Monede: 1670
Miros: Portocale
OK.Mersi mult.O sa vad eu de unde gasesc nume.(Numele meu imi place,dar vreau niste nume...Cum spui tu...mai iesite din comun-si numele meu il aud foarte des..)

Castanii erau umezi dupa ploaie, bulevardele reci, si deasupra mea, toamna. Deschideam fereastra si ma intrebam :E toamna afara, sau e toamna in inima mea?
Inapoi sus
Roshanak
Jo dec 06 2007, 05:27
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
hmmm...nume iesite din comun...aici e mai dificil,serios.Depinde foarte mult de tipul de povestire pe care vrei sa o scrii.De exemplu:
1.povestire fantastica-poti combina jumatati sau bucati de nume din mitologie,poti sa le schimbi doar o litera,sau sa le schimbi atributiile originale(exemplu Iris-in mitologia greaca era zeita diminetii,poti sa o faci o persoana obisnuita,sau o vrajitoare,sau un monstru,etc).
2.povestire istorica-daca face referire la personaje reale,e preferabil sa le lasi numele asa(nu poti sa-l botezi pe Alexandru cel Mare altfel,sau lui Aristotel sa-i spui napoleon...).
3.povestire reala-daca actiunea se petrece in alta tara decat romania,poti folosi nume specifice acelei tari,trebuie doar sa cauti pe google.
eu folosesc si nume reale,de preferinta englezesti sau japoneze,dar mai fac si inventii,daca se poate spune asa...am cursuri de limba elfa si fac combinatii de semnificatii sau folosesc nume din mitologia universala.




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
Lidié
Vi ian 18 2008, 07:49
Shiawase.
Avatar-Lidié
Admin jocuri
Moderator
Xin Jing

Membrul nr. #525
Posturi: 3819
Puncte: 3072
Monede: 4904
Miros: Ploaie
Chiar daca eu nu ma pricep la scris ca altii de pe site ,imi place,dar si eu ma infrunt cu doua problema mari:titlul(mi-este foarte greu sa-l aleg),pentru ca vreau ceva special,deosebit,care sa defineasca perfect ficul.Si ar mai fii o problema:nu ma pricep sa termin,eu deobicei fac in word ficurile,dar nu-mi ies deloc finalurile,nu vreau sa fie neaparat "happy ends".

Excursii de vis - Premiul I [poll][poll] Miss W.I.T.C.H. (luna februarie) - Pr Peisaj de vara - Premiul I Wallpaperul saptamanii #5 - Premiul I Semnatura saptamanii #21 - Premiul I  Winter Sigs ^___^ - Premiul I The Best Editor #1 - Premiul I Semnatura saptamanii #24 - Premiul I Semnatura saptamanii #27 - Premiul I Semnatura saptamanii #27 - Premiul I POTM#7 - Premiul I Wallpaperul saptamanii #40 - Premiul I Concurs de fotografie - Premiul II [poll][poll] Flori de primavara - Premiul II Inca o poveste - Premiul II Inca o poveste - Premiul II Avatarul saptamanii #13 - Premiul II Concurs de Eseuri: Personajul Favorit - Premiul II *Tag Style* - Premiul II Afisul ,,Scrie mai frumos'' - Premiul II POTM  - Premiul II POTM #2 - Premiul II POTM #2 - Premiul II Creativity #11 - Premiul II Semantura saptamanii #25 - Premiul II Semnatura saptamanii #29 - Premiul II Wallpaperul saptamanii #28 - Premiul II [poll][poll] Cel mai frumos brad de craciun - Prem tinute de petrecere - Premiul III Semnatura saptamanii #13 [prelungit] - Premiul III Semnatura saptamanii #22 - Premiul III My dreams and hopes in a balloon~Contest - Premiul Creaza o semnatura. :] - Premiul III Colorize #19 - Premiul III Semnatura saptamanii #41 - Premiul III
Cele mai bune articoleCele mai bune articole
Inapoi sus
Roshanak
Lu ian 21 2008, 10:46
Avatar-Roshanak
Intelept in Kandrakar

Membrul nr. #515
Posturi: 1436
Puncte: 1066
Monede: 5360
hmmm,titlul..sa vedem... ar putea sa fie un singur cuvant care sa capteze ideea povestirii,o fraza luata chiar din text, un cuvant care sa aibe legatura cu personajul principal,de exemplu o caracteristica a lui/ei,un adjectiv,
ttlul unui cantec(desi n-ash recomanda asta.copyrights,stiti voi),numele personajului principal,un cuvant inventat de voi(preferabil sa se regaseasca si in cadrul pvestirii),un an,cel in care se intampla actiunea,sau cel la care se face referire in cadrul ei,daca este cazul.Sfat,si este foarte important: dupa ce gasiti titlul unui text,sa cautati pe net daca nu cumva se gaseste altceva cu acelasi titlu.
Si intotdeauna titlul se pune la sfarsit,dupa ce ati citit povestirea de 3-4 ori,si ati corectat-o si modificat-o.Niciodata dinainte de a intra in branza,ca sa zic asa,ca altfel va auto-constrangeti.

Cat despre finaluri,Lidia,nimeni nu cere sa faci finaluri perfecte,happy endings si chestii din astea.Multi scriitori celebri au uneori finaluri de-a dreptul debusolante pentru cartile lor.Si daca nu stii cum sa termini,atunci lasa asa,in aer,in suspans.Asta se cheama final in coada de peshte.Si e mult mai preferat decat finalul traditional,ala in care stimce s-a intampat cu personajele.Pentru ca da de gandit,lasa loc la interpretari si pune imaginatia cititorului la munca.




Creeaza un personaj - Premiul I Favourite Book - Premiul I ContestMix - Premiul I Fashion Design - Premiul I Semnatura saptamanii #39 - Premiul II [poll][poll] Haiku Contest #1 - Premiul III
Inapoi sus
Email
      >>  

Mergi la:     Inapoi sus

Powered by e107 Forum System